تعداد صفحه : 12 مولکول مولکول ، دستهای از اتمهاست که با پیوندهای شیمیایی در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. مولکولهای یک عنصر ، یکسان و فقط حاوی اتمهای از یک نوع هستند. مثلا مولکولهای گاز اکسیژن از دو اتم اکسیژن تشکیل شدهاند. مولکولهای یک ترکیب نیز یکسانند. اما در این مورد ، هر مولکول حاوی بیش از یک اتم است. مثلا در آب ، هر مولکول از دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده است. همه گازها ، اکثر مایعات و بسیاری از جامدات غیر فلزی از مولکول تشکیل شده است. اندازه هر مولکول اندازه مولکولها از حدود یک ده میلیونیم میلیمتر تا یک هزارم میلیمتر متغیر است. سادهترین انواع مولکولها فقط دو یا سه اتم دارند. مثلا گاز هیدروژن از مولکولهایی تشکیل شده است که فقط دو اتم هیدروژن دارند. مولکولهای بزرگتر از انواع مختلفی از اتمها تشکیل میشوند که به صورت ساختار پیچیدهای در کنار هم قرار گرفتهاند. مثلا یک مولکول گلوکز در مجموع ، 24 اتم کربن ، هیدروژن و اکسیژن است. اما بزرگترین مولکولها در واقع از تعداد زیادی مولکولهای کوچکتر تشکیل میشوند که به صورت الگویی تکرار شونده در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. این مولکولها ، درشت مولکول خوانده میشوند. به عنوان مثال ، درشت مولکول پلی اتیلن از درشت مولکولهایی تشکیل میشود که هر یک از آنها میتواند تا 50000 اتم داشته باشد. مولکول آب قطره ای آب اختیار کنید و قطر آن را اندازه بگیرید. این فاصله را بر صد و بعد بر هزار و باز هم بر هزار تقسیم کنید. آنچه بدست میآید، طول تقریبی یک مولکول آب است. همانطور که برای ساختن خانه ، باید تعداد بسیاری زیادی آجر فراهم آوریم، برای تشکیل یک قطره آب نیز به چیزی در حدود یک میلیون میلیون میلیون مولکول آب نیاز داریم. ساختمان مولکول آب شکل مولکول آب مولکول آب ، به ظاهر مانند هلویی است که دو زرد آلو در دو کنار قرار گرفته باشند و هلو...
تعداد صفحه : 19 ميتوكندري ميتوكندري يك ارگان به شكل عصا درآمده است كه با قدرت زايندگي در سلول، قابليت تبديل اكسيژن و مواد مغذي به آدنوزين تري فسفات (ATP) مطرح شده است. ATP يك انرژي شيميايي رايج در سلول است كه قدرت فعاليت هاي سوخت و سازي سلول ها را دارد. اين فرآيند كه تنفس هوازي ناميده مي شود، دليل اكسيژن استنشاق كردن جانواران است. بدون ميتوكندري (ميتوكندري منحصر به فرد)، جانورهاي بزرگتر احتمال دارد كه وجود نداشته باشند. زيرا سلول هاي آنها فقط قادرند كه به دست آورند انرژي را از تنفس بي هوازي (در غياب اكسيژن). فرآيندي كه نمي رسد به بهره وري از تنفس هوازي. در حقيقت ميتوكندري سلول ها را قادر مي كند كه توليد كنند ATP را 15 بار بيشتر از زماني كه مي توانستند در نبودن ميتوكندري توليد كنند. و اجتماع جانواران، مثل انسان ها، به ميزان زيادي از انرژي براي زنده ماندن نياز دارند. شمار ميتوكندري هايي كه در سلول موجودند بستگي به نيازمندي هاي سوخت و سازي در سلول دارد. و ممكن است در محدوده ي يك واحد بزرگ ميتوكندري تا هزاران ارگان باشد. ميتوكندري ها، كه تقريباً در همه ي يوكاريوت ها پيدا مي شوند، شامل گياهان، جانوران، قارچ ها و آغازيان؛ به اندازه ي كافي بزرگ هستند براي ديده شدن با ميكروسكوپ نوري و اولين بار در سال 1800 كشف شدند. نام اندام مسكوك بود به منعكس كردن راهي كه آنها ببينند اولين دانشمندان براي مشاهده ي آنها، رسته اي از كلمات يوناني براي نخ (ريسمان) و گرده (دانه). در سال هاي بعد براي كاشفانشان، ميتوكندري ها بودند به طور عادي، معتقد بودند به انتقال صفات ارثي. آن نبود تا اين كه در نيمه سال 1950 هنگامي كه شيوه مجزا كردن اندام هاي سالم رشد يافته بود و فهميده شد وظايف ميتوكندري. ساختار استادانه درست شده ي ميتوكندري، براي يك اندام در حال كار خيلي اهميت دارد. (شكل 1 را ببينيد).
تعداد صفحه : 10 میکروبها همه میکروبها زیانآور نیستند و حتی بسیاری از آنها به ما کمک میکنند. پس میکروبهای بیماریزا چه هستند و چگونه به بدن آسیب میرسانند؟ میکروبهای بیماریزا، مانند همه موجودات زنده، برای رشد و تولیدمثل به غذا احتیاج دارند. اما نمیتوانند مانند گیاهان سبز، غذای مورد نیاز را خودشان بسازند. بنابراین باید غذای خود را به طور مستقیم یا غیرمستقیم از دیگر موجوداتزنده به دست آورند. از این رو، میتوان فهمید که چرا بیماری تولید میکنند. بیشتر میکروبهای بیماریزا انگلهستند؛ یعنی در بدن جانداران دیگر به سرمیبرند و از آنها غذا به دست میآورند. پس از آن که میکروبهای بیماریزا به جای مناسبی از بدن وارد شدند، به سرعت رشد و تولیدمثل میکنند و اگر چیزی جلوی رشد و تولید مثل آنها را نگیرد، از راههای گوناگون به بدن آسیب میرسانند. یکی از راهها این است که مواد درون سلولهای بدن را به جای غذا مصرف میکنند. مانند انگلمالاریا که در گلبولهایقرمز رشد و تولیدمثل میکند و آنها را از بین میبرد. ویروسها نیز وارد سلولهای گوناگون بدن میشوند و با استفاده از مواد درون آنها زیاد میشوند. ویروسها با این عمل، سلولها را از بین میبرند. راه دیگری که میکروبهای بیماریزا به بدن آسیب میرسانند، ترشح سم یا “توکسین“ است. این سمها، از طریق جریانخون در سراسر بدن پخش میشود؛ مانند سم میکروبکزاز. اشاره شد که اغلب میکروبهای بیماریزا، زندگی انگلی دارند و برای رشد و تولیدمثل مجبورند در بدن دیگر جانداران زندگی کنند و از آنها غذا به دست آورند، پس اگر این میکروبها وارد بدن انسان نشوند و کسی را بیمار نکنند، در کجا زندگی میکنند؟ محل اولیهای که عامل بیماریزا در آن وجود دارد، “مخزن“ بیماری نامیده میشود. بعضی از بیماریها مانند سرخک، آبله،حصبه و اوریون، ویژه انسان است؛ زیرا عامل بیماریزا خود را فقط با شرایط...
تعداد صفحه : 24 آشنایی با رشته میکروب شناسی ( میکروبیولوژی ) وقتی که از پشت میکروسکوپ به یک قطره آب، یک بگ درخت و یک مشت خاک می نگری دنیای عجیب و خارق العاده میکروارگانیسم ها در مقابل دیدگانت گشوده می شود. دنیای موجودات حیرت انگیز که توانایی آنها در هیچ موجود دیگری حتی انسان به چشم نمی خورد. به راستی چه موجودی می تواند در قدرت رشد با باکتری برابری کند؟ باکتری که شاید یک میلیونیم گرم (میکروگرم) نیز وزن نداشته باشد اما اگر شرایط محیط برای تکثیر تصاعدی آن مناسب باشد، در عرض 72 ساعت انبوه باکتریهای تولید شده وزنی سه هزار برابر وزن کره زمین خواهند داشت و این تنها یکی از جلوه های دنیای شگفت انگیز میکروارگانیسم ها است، دنیایی که در رشته میکروبیولوژی (میکروب شناسی) مورد بررسی قرار می گیرد. اما میکروارگانیسمها که اساس و پایه علم میکروبیولوژی را تشکیل می دهند، چه هستند؟ محمدعلی آموزگار دانشجوی دوره دکترای میکروبیولوژی دانشگاه تهران در این باره می گوید: میکروارگانیسمها موجودات ریز ذره بینی مانند: باکتریها، ویروسها، قارچهای میکروسکوپی و پرتوزوئرها هستند که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند. وی همچنین در مورد جایگاه میکروارگانیسمها در رشته میکروبیولوژی می گوید: علم میکروبیولوژی که گرایشی از علم زیست شناسی است به بررسی و مطالعه میکروارگانیسم ها می پردازد در این علم ارتباط میکروارگانیسم ها با خودشان و همچنین با موجودات عالی تر مانند انسان، حیوانات و گیاهان مورد بررسی قرار می گیرد. گفتنی است که علم میکروبیولوژی گرایشهای مختلفی دارد که عبارتند از: الف) گرایش پزشکی: در این گرایش میکروبهایی که برای انسان بیماری زا هستند و چگونگی فغالیت آنها بررسی می شود. البته این گرایش قسمت کوجکی از علم میکروبیولوژی را برای خود اختصاص می دهد چرا که از میان میکروبهای شناخته شده فقط حدود 170 نوع میکروب، بیماری زا هستند و بقیه میکروبها تا کنون شناخته شده اند، میکروبهای مفید می باشند. ب) میکروبیولوژی غذایی: بسیاری از مواد غذایی...
تعداد صفحه : 34 ميتوکندريها در حين فعاليت 22 سپتامبر 2003 - امروزه بيماريهاي عصبي زيادي وجود دارند که بنظر ميرسد نتيجه بدکار کردن ميتوکندريها و درنتيجه مرگ سلولهاي عصبي ميباشد. ميتوکندريها اجزاء درون سلولي کوچکتر از ميکرون هستند که نقش حياتي توليد انرژي (ATP) درون سلول را برعهده دارند. بدکار کردن اين اجزاء منجر به بروز بيماريهايي مثل پارکينسون، آلزايمر و هانتينگتون ميشود. بدليل اندازه بسيار کوچک ميتوکندريها تاکنون بررسي دقيق اين اندامکها در خارج از بدن امکانپذير نبوده و لذا امکان شناسايي بهترين مواد محافظ عصبي وجود نداشته است. محققان آزمايشگاههاي ملي سانديا در وزارت انرژي آمريکا و دانشکده پزشکي دانشگاه نيومکزيکو با بکارگيري يک بيوليزر ويژه که در محدوده نانومتري کار ميکند اولين تکنيک مطالعه اين گونه اندامکهاي بسيار ريز درون سلولي را در حين فعاليت آنها پديد آوردهاند. اين ليزر قادر است سيگنالهايي کاملاً واضح از ميتوکندري در خارج از بدن ثبت کند. طبق گفتة اين محققين، در ماه آينده ميتوکندري بسرعت با مواد محافظ عصبي روکش داده خواهد شد و پايداري آن در شرايط مناسب در جهت بررسي پايداري آن مورد ارزيابي قرار خواهد گرفت. در اين تکنيک که اين محققان بطور تصادفي به آن دست يافتند، جرياني از مايعات حاوي نمونه بوسيله ميکروپمپ از يک حفره بين يک نيمههادي با قابليت گسيل نور و يک آئينه منعکسکننده عبور داده شد. اين محققين انتظار داشتند با عبور محلول حاوي ميتوکندري از اين حفره، سيگنالهاي بسيار ضعيفي از اندامکهاي سلولي ثبت کنند و بعد از آن با تکنيکهاي معدلگيري، پاسخ افزايش يافتهاي بدست آورند. اين محققان در نهايت شگفتي، سيگنالهاي بسيار بزرگي از هر واحد ميتوکندري ثبت کردند که ديگر نيازي به معدلگيري آنها نبود. در اين مطالعه ميتوکندريها همانند يک لنز (با ضريب شکست 42/1) عمل کرده و نوري که از آنها عبور کرد تشديد ميشد. از اين روش که نيازمند مقادير بسيار اندک ميتوکندري و داروي تست است براحتي و بسرعت ميتوان جهت غربالگري موادي که بنظر ميرسد محافظ ميتوکندري هستند استفاده کرد . در اين مطالعه...
تعداد صفحه : 11 ميكروبها چه هستند؟ اسم ميكروبها براي اشاره به باكتري ،ويروس،قارچ،و تك ياختگان ذره بيني كه مي توانند بيماري ايجاد كنند به كار مي رود خوب است بدانيد انواع مختلف ميكروب ها چيستند ، از كجا ناشي مي شوند و چگونه از بيماريزايي آنها در كودكتان جلوگيري كنيد. شستن دست يكي از مهمترين مواردي است كه با انجام آن شما و كودكتان مي توانيد هر يك از اين ميكروبها را كه منجر به عفونت و بيماري مي شوند دور شويد. انواع ميكروبها باكتريها موجودات ريز و تك سلولي هستند كه از محيط اطرافشان تغذيه مي كنند در بعضي موارد، اين محيط كودكتان است يا تعدادي موجود زنده ديگر.بعضي باكتريها براي بدن كودكتان مناسبند.كمك مي كنند تا سيستم گوارشي منظم كار كند و باكتريهاي مضر را از ورود به بدن مانع گردد. بعضي باكتريها براي توليد دارو و واكسن به كار مي روند. اما باكتريها هم مي توانند مشكلاتي مانند كرم خوردگي دندان،عفونت مجراي ادراري با گلو درد استرپتوكوكي ايجاد كنند. ويروسها نمي توانند زنده بمانند،رشد كنند و توليد مثل كنند مگر اينكه كودكتان،فرد ديگر يا حيوان ويروسها مي توانند خارج از سلولهاي زنده ديگربراي مدت بسيار كوتاهي زندگي كنند. براي مثال،مي توانند براي مدت زمان كوتاهي روي سطوحي مانند پيشخوان يا نشيمن گاه توالت ،داخل مايعات بدن بيمار بمانند!اما سريعاً مي ميرند مگر اينكه ميزبان زنده اي فراهم گردد. زماني كه وارد بدن كودكتان مي شوند سريعاًمنتشر مي شوند و مي توانند وي را بيمار كنند ويروسها مسئول چند بيماري جزيي مانند سرماخوردگي و نيز بيماريهاي بسيار شديد مانند آبله ياايدز مي باشند. قارچ ها موجوداتي چند سلولي و گياه مانند هستند كه معمولاًدر بدن فرد سالم خطرناك نيستند. از گياهان،غذاها و حيوانات موجود در محيط هاي گرم و مرطوب تغذيه مي كنند دو عفونت قارچي معمولي شامل پاي ورزشكار و عفونتهاي مخمري مي گردد.افرادي كه سيستم ايمني شان تضعيف شده است( به علت بيماري HIV يا سرطان...
تعداد صفحه : 14 برهمن نژاد برهمن كه از گاوهاي بوسينديكاس سرچشمه گرفته، در اصل از هند آورده شده است. طي قرن ها قرار گرفتن در معرض ذخاير غذايي ناكافي، آفات حشره اي، انگل ها، بيماري ها و آب و هواي بسيار گرم هند، گاو بومي، سازگاري هاي قابل توجهي براي بقا ايجاد كرده است. اين گاوها "گاوهاي مقدس هند" هستند و بسياري از كساني كه مذهب هندو دارند از گوشت آنها نمي خورند، اجازه نمي دهند كه آنها را بكشند و آنها را نمي فروشند. اين موارد به علاوة قوانين قرنطينه سازي در ايالات متحده، واردات اين گاوها از هند به آمريكا را مشكل كرده است. تمام گاوهاي بوسينديكاس با يك برآمدگي در بالاي شانه و گردن شناخته مي شوند. ستون فقرات در زير برآمدگي (كوهان) گسترده شده و بافتهاي ماهيچه اي قابل توجهي روي ستون فقرات را پوشانده است. ديگر ويژگي اين گاوها شاخ آنهاست كه معمولاً به طرف بالا خميده شده و گاهي اوقات به طرف پشت خم شده است، گوشهايشان كه عموماً بزرگ و آويخته هستند و زير گلو و غبغب كه مقدار زيادي پوست اضافي دارد. آنها همچنين نسبت به گاوهاي اروپايي (بوستاروس) غدد عرق كاملاً گسترده اي دارند و مي توانند آزادانه تعرق كنند. گاوهاي بوسينديكاس يك ترشح روغني از غدد چربي دار دارند كه بوي تندي دارد و گفته مي شود كه باعث دفع حشرات مي شود. خاستگاه اين نژاد 30 نژاد كاملاً مشخص در هند ثبت شده است. سه نژاد اصلي يا گونة اصلي به ايالات متحده آورده شد و براي توسعة نژاد برهمن مورد استفاده قرار گرفت كه عبارت بود از گوزرات، نلور و ژير. به علاوه، نژاد كريشنا والي معرفي شد و در دامنة كمتري مورد استفاده قرار گرفت. شباهت كلي نژاد گوزرت با گاوهاي انتخابي و توسعه داده شده در اين كشور اشاره به اين دارد كه گله داراني كه با اين نژاد كار كرده اند، عموماً اين گونه را ترجيح داده اند. معرفي به ايالات متحده...
وابستگي سرعت لايه اي شعله متان,پروپان و اتيلن به دماي اوليه و غلظت رقيق كننده بي اثر
تعداد صفحه : 21 وابستگي سرعت لايه اي شعله متان,پروپان و اتيلن به دماي اوليه و غلظت رقيق كننده بي اثر خلاصه: در احتراق با شعله , سرعت لايه اي شعله يك پارامتر مهم در توصيف احتراق متلاطم است. محاسبات با استفاده از يك مكانيزم جنبشي شيميايي كه اثر نسبت هم ارزي و دماي اوليه روي سرعتهاي شعله متان, اتيلن و پروپان را با هوا و در فشار اتمسفر مشخص مي كند انجام شده است. اين نتايج با داده هاي موجود در منابع چك شده اند و سپس براي دماهاي خيلي بالا كه عموماً در جريانهاي گردابه اي مورد توجه هستند برون يابي شده اند. رابطه ساده اي براي توصيف آنها در گستره 300k تا 1100k با حدود% 10 خطا براي اهداف مدل سازي توسعه يافته است. رقيق كردن سوخت با دي اكسيد كربن در زمينه سوختهاي تركيبي, بيوگاز ها مورد توجه است بنابراين اثر آن نيز محاسبه شده است. مقايسه با رقيق كردن توسط نيتروژن نشان مي دهد كه نقش يك گونه واكنش پذير را بازي مي كند. مقدمه: سرعت لايه اي شعله توسعه نيافته SL نه فقط براي شعله هاي لايه اي بلكه در مفاهيم شعله ور شدن احتراق متلاطم و خاموشي نيز با اهميت است. بسياري از محققين به طور تجربي سرعت شعله سوختهاي معمول گازي , متان , پروپان و اتيلن با هوا در موقعي كه واكنش ها در دماي اتاق شروع مي شود را محاسبه كرده اند . داده هاي كمتري براي دماهاي اوليه بيشتر, به خصوص سوختهاي غير- استوكيومتريك حتي براي سيستم هاي واقعي كه معمولاً يك پيش گرم داخلي يا خارجي وجود دارد در دست است. به علاوه علاقه رو به افزايشي براي سوختهاي تركيبي يا بيوگازها وجود دارد, درجايي كه متان به طور عمده به وسيله دي اكسيد كربن رقيق مي شود. اينكه تا چه اندازه اين رقيق كننده خنثي است مي تواند به وسيله رقيق كردن با نيتروژن تست شود. بنابراين چندين عامل در توليد يك بانك داده جامع و نامتناقض براي سوزاندن CH4 در...
تعداد صفحه : 2 وزغ سبز این وزغ مثل بسیاری از وزغها ، بیشتر عمر خود را روی خشکی میگذرانند و فقط برای پیدا کردن جفت و تولید مثل به درون اب باز می گردد . تخم وزغ سبز بعد از حدوداَ 5 روز می شکند و نوزادش به دنیا می آید . نوزاد این دوزیست در طول 2 تا3 ماه ، دوران دگردیسی خود را می گذارنند و تبدیل به وزغ بالغ می شود . این وزغهای شب زی در هوای خنک شب به شکار حشرات می پردازند. اسم علمی : بوفو ویریدیس اندازه: قد تا 10 سانتیمتر (4 اینچ) محل زیست: نواحی پست معمولاَ خشک و ماسه ای پراکندگی: مرکز و شرق اروپا ، خاور میانه ، آسیا نحوه تولید مثل: ماده تعداد 1000 تا 12000 تخم به شکل رشته های بلند ، می ریزد. رژیم غذایی: عمدتاَ حشرات...
تعداد 32 نمونه غذا ، آب منابع و عضله ماهي به منظور اندازه گيري فلزات سرب و آهن در فصلهاي تابستان و پاييز ،
در دو نوبت با فاصله 3 ماه از چهار مزرعه پرورش ماهي قزل آلاي رنگين كمان در استان چهارمحال بختياري اخذ شده و مورد بررسي براي فاكتورهاي فوق قرار گرفت .
ميزان آهن و سرب به ترتيب در كل نمونههاي آب مزارع مختلف برابر با 4/4 ± 6/60 و2/0 ± 5/2 ميكروگرم بر ليتر ،
ميزان آهن و سرب به ترتيب در كل نمونههاي خوراك مصرفي مزارع مختلف برابر با8/183 ± 4/563 و1/1 ± 3/3 ميليگرم بر كيلوگرم
و همچنين ميزان اين دو فلز به ترتيب در كل نمونههاي ماهي مزارع مختلف برابر با 9/3 ± 7/8 و1/0 ± 3/0 ميليگرم بر كيلوگرم بوده است.
با توجه به مقادير بدست آمده از دو فلز فوق هيچگونه تفاوت معنيداري در (05/0 p <) بين خوراك، ماهيان و آبهاي مختلف مشاهده نشد
ولي در كل ارتباط منطقي بين ميزان اين دو فلز در غذا و ماهيان تغذيه شده از همان غذا مشاهده گرديد
بطوريكه بيشترين ميزان تجمع فلزات سنگين ياد شده در غذاي كارخانه شماره 2
و همينطور ماهيان تغذيه شده از اين غذا و كمترين ميزان تجمع اين فلزات در غذاي كارخانه شماره 3 و ماهيان تغذيه شده با اين خوراك مشاهده شد .
با توجه به استاندارد هاي FAO براي فلزات سنگين و مقايسه آن با مقادير بدست آمده در تحقيق حاضر،
ميزان اين فلزات در آب، غذا و عضلات ماهي از حداكثر مجاز پيشنهادي كمتر ميباشد. لذا هيچگونه خطري از جانب اين منابع متوجه مصرفكنندگان بعدي مثل انسان نيست .
تعداد 32 نمونه غذا ، آب منابع و عضله ماهي به منظور اندازه گيري فلزات سرب و آهن در فصلهاي تابستان و پاييز ، در دو نوبت با فاصله 3 ماه از چهار مزرعه پرورش ماهي قزل آلاي رنگين كمان در استان چهارمحال بختياري اخذ شده و مورد بررسي براي فاكتورهاي فوق قرار گرفت .
ميزان آهن و سرب به ترتيب در كل نمونههاي آب مزارع مختلف برابر با 4/4 ± 6/60 و2/0 ± 5/2 ميكروگرم بر ليتر ، ميزان آهن و سرب به ترتيب در كل نمونههاي خوراك مصرفي مزارع مختلف برابر با8/183 ± 4/563 و1/1 ± 3/3 ميليگرم بر كيلوگرم و همچنين ميزان اين دو فلز به ترتيب در كل نمونههاي ماهي مزارع مختلف برابر با
9/3 ± 7/8 و1/0 ± 3/0 ميليگرم بر كيلوگرم بوده است . با توجه به مقادير بدست آمده از دو فلز فوق هيچگونه تفاوت معنيداري در (05/0 p <) بين خوراك، ماهيان و آبهاي مختلف مشاهده نشد ولي در كل ارتباط منطقي بين ميزان اين دو فلز در
غذا و ماهيان تغذيه شده از همان غذا مشاهده گرديد بطوريكه بيشترين ميزان تجمع فلزات سنگين ياد شده در غذاي كارخانه شماره 2 و همينطور ماهيان تغذيه شده از اين غذا و كمترين ميزان تجمع اين فلزات در غذاي كارخانه شماره 3 و ماهيان تغذيه شده با اين خوراك مشاهده شد .
با توجه به استاندارد هاي FAO براي فلزات سنگين و مقايسه آن با مقادير بدست آمده در تحقيق حاضر، ميزان اين فلزات در آب، غذا و عضلات ماهي از حداكثر مجاز پيشنهادي كمتر ميباشد. لذا هيچگونه خطري از جانب اين منابع متوجه مصرفكنندگان بعدي مثل انسان نيست .
تعداد صفحه : 7 آتش، آب، خاك، هوا ويژگيهاي آب آب نه تنها فراوانترين، بلكه غيرمعمولترين ماده در روي زمين است. داراي ويژگيهايي است كه بعضي از آنها از قانونهاي عمومي طبيعت پيروي نميكنند. آب تنها مادهاي است كه در شرايط عادي، يعني فشار و دماي طبيعي، همزمان در هر سه حالت جامد، مايع و گاز ميتواند وجود داشته باشد. در يك روز زمستاني آب در سطح حوض يا استخر به حالت جامد، در زير يخ به حالت مايع و در آسمان به حالت گاز يا بخار وجود دارد. مولكولهاي آب پيوسته در حركتند. جامد بودن يا مايع بودن يا گاز بودن آب بستگي به سرعت اين حركت دارد. مولكولهاي آب در حالت جامد از هم دور و جدا هستند و تقريبا بي حركتند. در حالت مايع تقريبا نزديك به هم هستند و آزادانه حركت ميكنند. مولكولهاي آب در حالت گاز حركتي تند دارند و به يكديگر برخورد ميكنند. يكي ديگر از ويژگيهاي غير معمولي آب آن است كه آب، برخلاف مواد ديگر، در هنگام منجمد شدن منبسط ميشود و حجمش افزايش مييابد. قاعده عمومي اين است كه ماده، خواه گاز يا مايع يا جامد باشد، هرچه سردتر شود، منقبض ميشود و حجمش كاهش مييابد. آب هم در دماهاي بالاتر از 4 درجه سلسيوس از اين قاعده پيروي ميكند، ولي هرچه دماي آن از 4 درجه سلسيوس كمتر شود، منبسط ميشود و حجمش افزايش مييابد. وقتي كه به حالت جامد يعني يخ در ميآيد بر حجم آن به اندازه يك يازدهم حجم اصلي افزوده ميشود. به سبب همين ويژگي است كه در زمستان لولههاي آب ميتركند و ديواره حوضها و استخرها ميشكنند، ولي اگر آب بر اثر يخ زدن منقبض ميشد يخ بر روي آب شناور نميماند. يخها به ته آب ميرفتند و كم كم درياها و اقيانوسها پر از يخ ميشدند. آن وقت، زندگي در درياها و اقيانوسها نابود ميشد. حتي شايد نخستين نشانههاي زندگي، كه گفته ميشود در آب
تعداد صفحه : 116 آیا تقسیمات ماده ، می تواند تا بینهایت ادامه پیدا کند؟ برای پیدا کردن پاسخ این پرسش باید آزمایش دیگری انجام دهید: آزمایش : نوگ یک سنجاق را در روغن زیتون فرو ببرید و فوری آن را در لیوانی که دارای آب سرد وارد کنید. روغن در سطح آب پخش می شود. آیا روغن تمام سطح لیوان را پوشانده است؟ اگر خیر؛ آیا لکه روغن به هم پیوسته است یا به صورت چند تکه جدا از هم است؟ اگر لکه روغن تمام سطح آب را پوشانده یا به صورت یکپارچه است ، آزمایش را تکرار کنیداین بار در یک بشقاب آب بریزید و سنجاق آغشته به روغن را در آب فرو ببرید. زمانی خواهد رسید که لکه روغن یکپارچگی خود را از دست می دهد و به چند تکه تقسیم میشود. بنابراین، باید پذیرفت که روغن زیتون نیز از ذرات کوچکی تشکیل شده است که یک قطره آن می تواند درسطح آب گسترده می شود و لایه نازکی را تشکیل دهد، ولی این گستردگی نمی تواند تا بینهایت ادامه پیدا کند. به بیان دیگر، وقتی که لایه ای بسیار نازک درست شد که ضخامت آن درحدود قطر یک ذره است ، دیگر لایه از آن نازکتر نمی شود. بنابراین ، می توان گفت که مواد مورد بحث پیوسته نیستند و از ذرات بسیارکوچکی تشکیل شده اند. همانطور که در دوره ابتدایی وراهنمایی تحصیل دیده اید ، آزمایشهای را قبلا دیده اید برای مثال، می دانید که هرگاه در آب خالص چند قطره اسید سولفوریک یا چند تکه سود یا مقداری سولفات سدیم حل کنیم و در داخل محلول دو میله زغالی بگذارین و میله ها را به یک باتری وصل کنیم، در عمل، آب به ئیدروژن و اکسیژن تجزیه می شود. پس ، مولکلهای آب خود را از اجزای کوچکتری تشکیل شده اند. حتما می دانید که این اجزاء را اتم می نامند. همچنین می دانید که مواد مرکب، از اتمهای و مواد ساده ؛ از اتمهای یکسان تشکیل شده اند. اجزای ...
تعداد صفحه : 31 آلودگی هوا آلودگی هوا به مواد شیمیایی و فیزیکی و زیستی گفته میشود که ویژگیهای طبیعی آتمسفر را تغییر میدهند. اولین آلایندههای هوا احتمالاً دارای منشأ طبیعی بودهاند. دود، بخار بدبو، خاکستر و گازهای متصاعد شده از آتشفشانها و آتش سوزی جنگلها، گرد و غبار ناشی از توفانها در نواحی خشک، در نواحی کم ارتفاع مرطوب و مههای رقیق شامل ذرات حاصل از درختهای کاج و صنوبر در نواحی کوهستانی، پیش از آنکه مشکلات مربوط به سلامت انسانها و مشکلات ناشی از فعالیتهای انسانی محسوس باشند، کلا جزئی از محیط زیست ما به شمار میرفتهاند. به استثنای موارد حاد، نظیر فوران آتشفشان. آلودگیهای ناشی از منابع طبیعی معمولاً ایجاد چنان مشکلات جدی برای حیات جانوران و یا اموال انسانها نمیکنند. در حالی که فعالیتهای انسانی ایجاد چنان مشکلاتی از نظر آلودگی مینمایند که بیم آن میرود بخشهایی از اتمسفر زمین تبدیل به محیطی مضر برای سلامت انسانها گردد. --217.219.118.132 ۲۰:۰۵, ۱۶ آوریل ۲۰۰۷ (UTC)==تاریخچه آلودگی== دود یکی از قدیمیترین آلایندههای هوا است که برای سلامت بشر مضر است. زمانی که دود ناشی از آتش حاصله از سوختن چوب توسط ساکنین اولیه غارها جای خود را به دود ناشی از کورههای زغال سوز در شهرهای پر جمعیت داد، آلودگی هوا، بقدری افزایش یافت که زنگ خظر برای برخی از ساکنان آن شهرها وجود به صدا در آمد. در سال ۶۱ بعد از میلاد سنکا (Seneca) فیلسوف رومی از هوای روم بهعنوان هوای سنگین و از دودکشهای هود با عنوان تولید کننده بوی بد نام برد. در سال ۱۲۷۳ میلادی ادوارد اول پادشاه انگلستان میگوید هوای لندن به حدی با دود و مه آلوده و آزار دهنده است که از سوختن زغال سنگ دریایی جلوگیری خواهد کرد. علیرغم هشدار پادشاه مذکور، نابودی گسترده جنگلها، چوب را تبدیل به یک کالای کمیاب نمود و ساکنان لندن را وادار ساخت تا بجای کم کردن مصرف زغال سنگ به میزان بیشتری از ...
تعداد صفحه : 63 هیدرولوژی چیست ؟ بر اساس آخرین مطالعات تا کنون 5 میلیارد سال از عمر زمین می گذرد و شواهد نشان میدهد که آب از همان ابتدای تشکیل کره زمین نقش مهمی در تحول و قابل سکونت کردن آن به عنوان تنها سیاره قابل زیست داشته است . با تشکیل اقیانوسها و دریاها و تشکیل بخار از روی آنها و ایجاد ابر و بارندگی و به طور کلی گردش آب در طبیعت و جاری شده آب در رودخانه ها و بازگشت مجدد آن به طروق مختلف به اقیانوسها ، ابتدا زندگی اولیه با گیاهان و جانداران پست آغاز شد و سپس گیاهان و حیوانات عالی به وجود آمدند . پیوسته زمین که از سنگهای آذرین سرد شده تشکیل شده بود در اثر تماس با هوا و جو تحت تأثیر پدیده هوازدگی قرار گرفت و تغییرات همزمان آب ، دما و یخبندان باعث تکه تکه شدن سنگها شده و جاری شدن آبها ، آنها را جابه جا کرده و دشتهای وسیعی را که دارای پوشش خاک بودند به وجود آوردند . این پوشش خاکی همراه با آب قابل دسترس در طبیعت محیط مناسبی را برای رشد گیاهان فراهم شد و محیط مناسب برای زندگی بشر آماده و مهیا گردید . انسان های نخستین از آب تنها برای شرب استفاده می کردند و به تدریج با پیشرفت تمدن و گذشت زمان از آن برای گردش آسیاب ها ، کشاورزی و حمل ونقل نیز استفاده کرد. همزمان با پیشرفت تمدنها استفاده از آب نیز شکل تازه ای به خودگرفت به طوری که در بسیاری از زمینه ها ، از کشاورزی گرفته تا صنعت و از همه مهمتر تولید انرژی از آب استفاده می شود و امروزه دسترسی به آب کافی و با کیفیت مناسب در زمان و مکان مناسب مد نظر می باشد و هر گونه کمبود آب را مانعی در جهت توسعه پایدار می داند به همین دلیل هر ساله سرمایه های زیادی برای توسعه منابع آب و طرحهای مرتبط با آن مثل سدسازی و احداث شبکه های آبیاری و زهکشی ، آبخیزداری ، مهار سیل و تغذیه آبهای زیرزمینی انجام می دهند.
تعداد صفحه : 2 یاقوت سرخ علوم طبیعت > زمین شناسی > کانی شناسی (cached) نام ruby (یاقوت سرخ) از واژه لاتین ruber به معنی سرخ گرفته شده است. مقدمه این گوهر که گونهای از کروندوم است، از روزگار باستان ارزش بسیار زیادی داشته و به همراه الماس و زمرد به عنوان با ارزشترین گوهرها در نظر گرفته میشدند. امروزه تمامی کروندومهای گوهری به استثنای رنگ سرخ آن را سافیر مینامند. اما رنگ آن نیز بیان میشود برای مثال سافیر زرد ، سافیر ارغوانی و غیره. تاریخچه از سده پانزدهم تاکنون برمه منبع بهترین یاقوتهای سرخ بود. در این کشور سه ناحیه مجزا وجود دارد که مهمترین آنها در نزدیکی مدگوک واقع است. یاقوتهای سرخ در سنگ آهکهای دگرگونی واقع بوده و از استخراج سنگ مادر ، گوهر سنگهای زیبایی بدست آمده است. در هر حال بیشتر گوهرها از زمانهای باستان تاکنون ، از خاک دامنه کوهها و شنهای درههای رودخانهای بازیافت شده است.از مدتها پیش گوهر سنگهایی با کیفیت پایینتر از یاقوتهای برمه ، از رسوبات آبرفتی کامبوج ، تایلند و سریلانکا بدست آمده است.در همین حال اواخر نیز یاقوتهای سرخی در پارک ملی تاووکنیا کشف شد و از سال 1980 که معدن کاری در این منطقه آغاز شد گوهر سنگهایی با کیفیتی مشابه برمه بدست آمده است. وجوه مشخصه یاقوتهای سرخ سایههای مختلفی از سرخ دارند، اما یاقوتهای سرخ سید بیشترین ارزش را دارند. شکست آن صدفی ، استخوانی ، سختی آن 9 و وزن مخصوص آن در حدود 4 است. علت زیاد بودن وزن مخصوص آن این است که یونهای اکسیژن بسته متراکمی بوجود میآورند که در آن یونهای آلومینیوم در موقعیت اکنائدریک خود با خواص بسیار کم قرار گرفتهاند.یاقوتهای سرخ شفاف را بطور معمول تراش وجهدار میدهند، اما انواع غیر شفاف که رنگ زیبایی داشته باشند را تراش محدب میدهند. این گوهر سنگ با گوهر سنگهای دیگری مانند لعل و تورمالین که رنگ سرخ ...
همه افراد دارای استعداد و توانایی فراوان هستند اکثرا چون اطلاعاتی از این مهارت ها ندارند نتایج قابل قبولی در زندگی خود کسب نمی کندد این فایل به شما کمک میکند تا هوش برتر خود را در ۸هوش عمومی به راحتی بشناسید و سپس با راهنمایی شما را به مسیر موفقیت هدایت میکند بی شک این بهترین راه برای شناخت خود است راه ۱۰ساله را با کمتر از چند ساعت طی کنید.شمالایق موفقیتید با انتخاب درست.
مقدمه : محققين اصلاح نباتات از طريق شناخت عواملي كه موجب تكامل طبيعي گياهان شده است در امر به نژادي استفاده مي كنند . گياهان اصولاً به يكي از روشهاي زير تنوع پيدا كرده اند .
1-جهش ژني ( موتاسيوني )
2-دورگ گيري بين گونه اي
3-پلي پلوئيدي
4-رانده شدن ژنتيكي
موتاسيون يكي از عوامل مهم ايجاد تنوع و تكامل در گياهان مي باشد . موتاسيون ممكن است باعث مرگ ، عقيمي و يا ايجاد خصوصيات جديد و صفات عالي و مطلوب گردد ، تعداد زيادي از گياهان زراعي از جمله چغندر قند ، ذرت ، كتان ، سويا ، جو برنج و لوبيا و گوجه فرنگي از اين طريق تنوع يافته است . براي مثال تنها تفاوت ميان جو وحشي H . spontanneun و جو معمولي H . vulgare حاصل در منطقه جرمو اين است كه ساقه و سنبله جو جرمو محكمتر از جو وحشي بوده و داراي ريزش كمتري است .
تاريخچه موتاسيون :
واژه موتاسيون يا جهش اولين بار در سال( 1650 م ) در مورد بروز و ظهور تغييرات ساختماني مشهود در موجودات زنده بكار برده شد . اما چون استقبال چنداني از اين واژه نشد و به زودي به فراموشي سپرده شد . در اوايل قرن بيستم (1901 م ) يك گياه شناس هلندي به نام هوگو دووريس ( Hvgo Deveries ) ضمن مطالعه بر روي گياه پامچال نظرات و كشفيات ژرژ مندل ( G.mendel ) زيست شناس مشهور قرن نوزدهم در زمينه وراثت مورد مطالعه مجدد قرار داد و توانست اهميت و عمق تحقيقات مندل را بار ديگر در ابعاد جديد نشان دهد . وي در ارائه و بررسي نظرات مندل واژه موتاسيون را براي انواع جديد تغيير يافته بكار برد و از آن پس اين واژه به طور گسترده اي مورد استفاده زيست شناسان قرار گرفت . هوگو دووريس در تجربيات خود پي برد كه گاهي افراد يك گونه صفاتي از خود بروز مي دهند كه در جد آنها وجود نداشته اند و نيز اين صفات پس از ظهور موروثي مي گردند ، وي پديده مذكور را موتاسيون ناميد .
جهش ( موتاسيون ) :
جهش يكي از پديده هاي مهم طبيعت است . اين پديده در تحول موجودات زنده نقش به سزائي دارد . اساس جهش تغييرات ساختمان شيميايي ژنهاست . اين تغييرات به صورت صفات ارثي جديد در مي آيند و در ميان افراد يك جامعه منتشر مي شوند .
جهش يكي از اساسي ترين مقولات در زيست شناسي مخصوصاً زيست شناسي مولكولي و اختصاصاً در ژنتيك مولكولي و رشته هاي عملي وابسته به آن در پزشكي ، دامپروري و كشاورزي مي باشد ، (( تغيير در ساختار ژنتيكي (ژنوتيپي) )) موجودات زنده اعم از اينكه بروز خارجي ( فتوتيپي ) پيدا بكند يا نكند تغيير جهشي يا mutation و محصول چنين جهش و تغييري جهش يافته يا mutant خوانده مي شود . واژه موتاسيون (mutation) از لفظ لاتين mutatio به معناي يك تغيير عمده و اساسي و ناگهاني مشتق شده است . در فارسي واژه جهش به معناي جستن ، جهيدن ، جست و خيز معادل واژه موتاسيون توسط بعضي محققين ايراني بكار برده مي شود و معمولاً يك يا چند تغيير ناگهاني فتوتيپي مشهود در سطح ارگانيسم ها را شامل مي شود . در ابتداي كشف موتاسيون اين واژه براي تغييراتي به كاربرده مي شد كه عموماً ظاهري و يا فتوتيپي بودند و لزوماً موروثي نبودند ، اما بعد از كشفيات جديد در قلمرو زيست شناسي مولكولي واز جمله ژنتيك مولكولي ، امروزه اين واژه كمتر براي تغييرات ظاهري محدود و يا گسترده بكار مي رود ، بلكه صرفاً بر آن تغييراتي اطلاق مي شود كه قابل انتقال از يك نسل به نسل بعدي در همان موجود مي باشد .
به طور كلي عليرغم تعاريف متعدد و بحث هاي فراوان پيرامو.ن موضوع جهش هنوز تعريف جامع براي آن ارائه نشده است و نظر به اينكه يك تعريف مشخص از پديده جهش براي فهم بهتر در ساير موضوعات و مقولات مربوط به اين بحث از قبيل جهش پذيري ، جهش زايي و غيره ضروري است . با توجه به مطالب ذكر شده و با در نظر گرفتن حداقل شرايط ويژگيهاي تغييرات جهش شايد بتوان گفت كه : (( جهش فرآيند يا پوششي است كه موجب تغيير مجموعه وراثتي سلول و نهايتاً ايجاد يك موجود زنده اي با ويژگيهاي جديد ژنتيكي مي گردد )) و به تعبير ديگر جهش يك تغيير قابل وراثت است كه به كروموزوم اثر دائم مي گذارد كه به ايجاد يك موجود جهش يافته منجر مي گردد . جهش ها تغييرات ژنوتيپ يعني تغييرات ارثي مي باشند كه خود را در معيار واكنش تغيير يافته گياه موتاسيون يافته....
محصولات ژن ناشي از تاثير سرما با عملكرد نامعلوم 22
تنظيم سازگاريهاي ملكولي با سرما 22
شواهدي براي مسيرهاي تنظيم چندگانه 23
تنظيم ترانسكريپشنال ژنهاي ناشي از سرما 24
نتيجهگيري 25
مكانيزمهاي مقاومت به سرمازدگي
مقدمه
براي تحمل و زنده ماندن، گياهاني كه در نواحي معتدلِ زمين زندگي ميكنند تغييرات سازش را در اواسط تابستان انجام ميدهند. آشكارترين تغييرات از نوع ريخت شناسي است و شامل كاهش كل اندامهاي هوايي و تشكيل اندامهاي خاصي مثل غنچهها و پاجوشها ميباشد. با اين حال تغييرات پايدارتر در ساير بخشهاي گياه رخ ميدهد. كه امكان رفتن به حالت مقاوم به سرما را پيدا ميكنند. اين تحصيل مقاومت به دماي پايين معمولاً مقاومت به سرما ناميده ميشود.
در نواحياي كه دماها براي دورههاي طولاني منجمد ميشوند راهبردهاي پرهيز از انجماد نامناسب هستند و گياهان مقاومت به سرما را توسعه ميدهند يعني مكانيزمي كه به يخ زدن در داخل موجودات زندهاي كه نسبت به حضور يخ در داخل بافتهايشان مقاوم هستند شامل تشكيل يخ برون سلولي در يك دماي زير صفر بالا است. در طي انجماد،70 تا 80 درصد از آب مايع در بافت به صورت يخ برون سلولي منجمد ميشود كه منجر به آبگيري سلولي ميشود.
تواناييهاي موجودات زنده براي تغيير شكل رشد يخ و تحمل آبگيري اضافي اجزاي اصلي بقاي سلولي هستند. در بعضي موارد، انجماد برون سلولي با يك مكانيزم دوم موسوم به فوق انجماد عميق همراه ميشود كه در آن آب در حالت مايع باقي مي ماند . حتي در دماهاي بسيار كم از مقطة جوانهزنيِ ناهمگن فوق انجماد عميق فقط در بعضي از آنژيواسپرمها مشاهده شدهاست و محدود به انواع سلول معين يا اندامهاي معين آنها است مانند زايم پارانشيم .
تعيين كردن كمترين دمايي كه يك گياه مورد نظر بتواند تحمل كند كار دشواري است. اين دما معمولاً توسط LT50 از يك جمعيت تعيين ميشود. يعني دمايي كه در آن 50 درصد از جمعيت در يك آزمايش انجماد شده تحت يك سرعت سرد كردن مفروض ميميرند ، اكثريت گياهان غلّه نسبت به انجماد در طي تابستان حساس هستند. گياهان در تماس با دماهاي كم و يا طول روزهاي كوتاه كاهش LT50 را در طي چند روز يا چند هفته نشان ميدهند تا اين كه گياهان به تلرانس انجماد حداكثر خودشان ميرسند. در همان هنگام، آمينو اسيدها، كربوهيدراتها ، اسيدهاي نوكلوئيك، ليپيدها و بعضي از فيتوهورمونها در بافتهاي گياه جمع ميشوند . اين تغيير شكلها با تغييرات در فعاليتهاي آنزيم، الگوهاي ايزوزيميك و حالت ژن همراه هستند.
در بعضي گونهها، تماس بعدي با دماهاي انجماد ملايم براي حصول حالت كاملاً مقاوم شده لازم ميباشد . البته اين مرحلة «فوق عملِ سرما» شامل تغييرات اضافي در حالت ژن است. اهميت اين پديدهها در رابطه با توسعه و بهبود تحمل سرما هنوز كاملاً درك نشدهاست. اثبات روابط علت و معلول بين تغييرات متابوليكي و ملكولي در طي مقاوم شدن به سرما و بهبود تحملِ يخ زدن، امري دشوار است. اكثر آزمايشها به تغييرات در تركيب شيميايي و يا حالت ژن و ارتباط آنها با تغييرات در LT50 از گياهان ميپردازند . ولي براي حصول LT50 ، ابتدا گياهان بايد در دماهاي پايين زنده بمانند.
گياهاني كه توسط تماس با دماهاي بين آسيب ميبينند موسوم به حساس به سرما ميباشند. وقتي دما به كمتر از نقطه از نقطة يخ زدن در ( آب ) ميرسد، كه عموما نزديكً به است ، قسمت عمده آب مايع در گياه يخ ميزند . گياهاني كه توسط اين يخ زدنِ اوليه آسيب ميبينند ، موسوم به حساس به يخ زدن ميباشند. وقتي كه دما باز هم پايينتر ميرود، آب اضافي از سلولها به يخ بين سلولي ميرود. فقط گياهاني كه نسبت به تشكيل اولية يخ تحمل دارند، مقاوم به يخ زدن هستند و نقطه از بين رفتن آنها LT50 ممكن است توسط ميزان آبگيرياي تضمين شود كه سلولها ميتوانند تحمل نمايند.
به دليل اين كه بهبود توسعة تحمل انجماد شامل مقامت به وقايعاي است كه در دماهاي بالاتر از LT50 رخ ميدهند ، بسياري از مؤلفههاي تلرانس انجماد ممكن است با LT50 مستقيماً مرتبط نباشند. و بايد داراي يك عمل معين در بقاي فرايند انجماد باشند. يك تغيير در سطح ملكولي ممكن است نقش مهمي در افزايش تحمل انجماد بازي نمايد. اگر يكي از اعمال زير را شامل گردد:
كاهش دماي انجماد بافتها
افزايش توانايي فوق انجماد بافتها
افزايش و يا اصلاح تشكيل يخ برون سلولي
محدود كردن مقدار دسيكاسيون سلول
حفظ عملكرد پروتئين و غشاء در پتانسيل آب خيلي كم يا ذخيره كردن آن بر اساس هيدراسيون مجدد
تنظيم متابوليسم سلولي براي شرايط دماي پايين
اين فصل به شرح مكانيزمهاي ملكولي مرتبط با سرمازدگي در ارتباط با نقش احتمالي آنها در بهبود راهبردهاي بقايي در هنگام انجماد ميپردازد. در بسياري موارد، به ويژه در حالت ژنهاي تنظيم سرما، اين نقشها هنوز فرضيهاي هستند. به دليل اين كه نتيجهگيريها براساس يك ارتباط متقابل با LT50 است، يكي از مشكلات عمدهاي كه دانشمندان با آن روبرو هستند، حصول شواهد تجربي براي اثبات اين كه تغييرات ملكولي مشاهده شده در طي سرمازدگي واقعاً به بهبود مقاومت به سرما يا انجماد (يخزدگي) كمك ميكند يا خير، ميباشد. (يا اين كه آنها از اختلالات سلولي ايجاد شده توسط دماهاي كم به وجود ميآيند.)
كنترل حالت آب
Ashworth در بازنگرياش در بارة تشكيل يخ در بافتهاي گياه ، نتيجه گرفت كه
توانايي گياهان براي كنترل فاز و مقدار آب در بافتهاي سرمازده احتمالاً مهمترين عامل بقا در هنگام يخزدگي ميباشد . حالت آب در داخل بافتهاي گياه ميتوانند توسط روشهاي مختلف تعيين شوند. وجود آب فوق انجماد شده توسط تحليل و ارتي افتراقي (DTA) آشكار ميشود كه شامل كاهش تدريجي دما است . تا اين كه آب فوق انجماد شده يخ بزند و باعث ظهور اگزونرمهاي دماي پايين گردد. توزيع يخ در داخل اندامهاي گياه توسط بررسي با ميكروسكوپ الكتروني روبشي (SEM) در دماي پايين صورت ميگيرد.
روشهاي جديد و غير خوب (NDT) براي مشاهدة رشد يخ اكنون براي تعيين توزيع فضايي و فاز آب در بافتهاي مختلف امكانپذير است. و تعيين محلهاي جوانهزني يخ ، و تعيين كيفي سرعت انتشار يخ ممكن شدهاست. اين روشها شامل تصوير برداري رزونانسي مغناطيسي و استفاده از ترموگرافي ويدئويي مادون قرمز است.
انجماد برون سلولي
در گياهان يا اندامهاي گياهي كه انجماد برون سلولي را نشان ميدهند، ابتدا يخ در مايعهاي آپوپلاستيك تشكيل ميشود و آب درون سلولي به تريج از سلول به دليل فشار بخار كمتر بر روي يخ كشيده ميشود. بررسيهاي حيوانات اكتوترميك كه در نواحي قطبي زندگي ميكنند نشان داد كه انجماد برون سلولي تحت كنترل دو نوع پروتئين ميباشد ( پروتئينهاي جوانهزني يخ و پروتئينهاي ضد يخ) كه در جريان خون و همولنف در طي زمستان جمع ميشوند . جوانههاي يخ تشكيل يخ برون سلولي را در دماي بين و آغاز ميكنند در حالي كه پروتئنهاي ضد يخ سرعت رشد و مورفولوژي كريستالهاي يخ را تغيير ميدهند.
در بافتهاي گياه ، فرايند انجماد برون سلولي ابتدا يك پديدة خود بخود در نظر گرفتهشد. زيرا مايعات آپوپلاستيك عموماً رقيقتر هستند و بايد ابتدا منجمد شوند. ولي، فعاليت جوانهزني يخ آندوژنوسي اكنون در گياهان چوبي و غيره ديده ميشود. گمونة پرونوس چوبي جوانهزاهاي ناهمگن فعال در را توليد ميكنند كه حاوي اجزاي غير ليپيد پروتئيناي هستند. كاكتوسها مثل اوپونيتا هوميفوزا ، فيكوس ايندتيا و استرپتاكانتا نيز جوانهزاهاي يخ فعال در توليد ميكنند كه ممكن است از پليساكاريدها تشكيل شدهباشند.
محصولات زمستاني مونوكوت جوانهزاهاي متشكل از پروتئن، ليپيد، كربوهيراتها را در طي سرمازدگي توليد مينمايند. اين جوانهزاهاي يخ در دماهاي كمتر از فعال هستند. كشف دو ژن در آرابيدوپيس كه پلي پپتيدهاي غني از آرانين را كدبندي ميكنند شبيه به پروتئينهاي ضد يخ در ماهي در طي سرمازدگي عمل مينمايند. اخيراً محصولات kin و Cor6-6 عدم فعاليت ضد يخ را نشان دادهاند. اين پروتئينها فعاليت كربوپروتكتيو دارند. پروتئينهاي ضد يخ در مايعات آپوپلاستيك برگهاي بعضي محصولات يافت شدهاند. شش پروتئين ضد يخ آپوپلاستيك با جرمهاي ملكولي كيلو دالتون در عصارههاي برگ محصولات مقاوم به سرما يافت شدهاند.
اين پروتئينها با پادتنهايي واكنش نميكنند كه در برابر پروتئينهاي ضد يخ حيواني گوناگون مقاوم هستند. پروتئينهاي ضد يخ شبيه به پروتئينهاي مرتبط با پاتوژن ميباشند : دو تا از آنها اندوشتيناز، دو تا توماتيناي و دو تا از آنها اند و گلوكتاناز هستند. چون هيچ فعاليت ضد يخي از اين پروتئينهاي پاتوژنز يافت نشدهاست ، به نظر ميرسد كه فعاليت ضد يخ ايين پروتئينهاي مرتبط با پاتوژنز ناشي از تحول ساختارياي است كه توانايي براي اتصال به يخ را تحت تاثير قرار ميدهند. پروتئينهاي ضد يخ در برگها، تاجها ، و ريشهها و به ويژه در اپيدرم و در سلولهاي مجاور با رشتههاي آوندي حضور دارند.
به دليل وضعيت آپوپلاستيك اين پروتئينها، ممكن است آنها موانعي براي انجماد جوانهزايي ثانوي از منبعهاي خارجي و از زايلم را فراهم نمايند. و مانع از انجماد سلولها شوند و يا از تبلور مجدد يخ برون سلولي جلوگيري كنند. COR27 اخيراً علف برمودا يافت شد ولي معلوم نيست كه آيا اين پروتئين داراي فعاليت ضد يخ ميباشد يا خير . فعاليت ضد يخ در گياهان بسياري يافت شدهاست. اگرچه فقط يك پروتئين ضد يخ اضافي ، يك گليكو پروتئين اي ، جدا شدهاست .
مايعات آپوپلاستيك حاصل از غلات مقاوم به انجماد ( يخ زدن ) و حساس به انجماد از لحاظ فعاليت ضد يخ و مقدار پروتئين ضد يخ بررسي شدهاند . فقط غلات مقاوم به انجماد و سرمازدگي فعاليت ضد يخ آشكار نشان دادند و داراي پروتئينهاي ضد يخ بودند. اين ملاحظات نشان ميدهند كه تجمع پروتئينهاي ضد يخ در پاسخ به سرما محدود به بعضي گونهها است و مكانيزهاي ملكولي تحملِ انجماد در مونوكوتها و ديكوتها ممكن است فرق كند. پروتئينهاي ضد يخ ديكوتها درون سلولياند و به ديوارهاي سلول يا غشاهاي پلاسما وصل ميشوند، و در عصارههاي اكوپلاستيك آشكار نميگردند.
فوق سرمايِ عميق
تمام گياهاني كه ميخواهند زير زنده بمانند بايد آسيب انجماد توسط انجماد برون سلولي را تحمل كنند. فقط بعضي گونهها فوق انجماد را در بافتهاي معيني نشان ميدهند. به همين دليل، اطلاعات كمي دربارة مكانيزمهاي ملكولي و سلولي فوق انجماد عميق وجود دارد . سازگاريهاي بيوشيميايي و آناتومي ديوارهاي سلول و سيستمهاي آوندي، گسترش بافتهاي يخ زده را در داخل نواحي فوق انجماد شده، محدود مينمايند. مثلاً، با استفاده از ايمونوسيتولوكاليزاسيون در بافتهاي هلو (peach)، ميزان استري شدنِ پكتينها در طي سرمازدگي در بافتهايي كه فوق انجماد عميق را تجربه كرده بودند، تغيير داده شد. چنين اصلاحات و تغييراتي ممكن است اندازة ديوار سلول را تغيير دهد و از نفوذ يخ به داخل اجزاي فوق سرما ديده جلوگيري كنند.
به طور كلي فوق سرد كردن، يك راهبردِ حياتيِ ديگر براي سلولهاي ناتوان براي تحملِ از دست دادن آب ميباشد. ولي، بررسي نشان دادهاست كه بافتهاي مقاوم به سرماي بيش از حد، تحمل به از دست دادن آب را مانند انجماد برون سلولي دارند.
نفت خام مایعی است كه از تعدادی هیدروكربن و مقداری تركییات گوگردی اكسیژن دار، ازته و مقدار كمی تركیبات معدنی و فلزات تشكیل شده است . تركیبات مختلف نفت خام بنا به موقعیت محلی میدان نفتی و زمان تشكیل آن و حتی بنا به ژرفای منبع مـتغیرند .
در یك جزوه نفتی همراه نفت خام همواره مقداری گاز ، آب و نمك و شن و ماسه وجود دارد كه این مواد بر اساس چگالی روی هم انباشته می گردند . نحوة قرار گرفتن آنها بدین شكل است كه در زیر یك لایة غیر قابل نفوذ ابتدا آب و نمك ، سپس نفت خان .و بر روی آن گازها قرار دارند .
نفت خام پس از استخراج به واحد بهره برداری انتقال داده شده كه در این واحد نفت خام را با عبور از جدا كننده ها و كاهش تدریجی فشار ، از گاز همراه با آن عاری می سازند . سپس در واحد نمك زدایی ، آب و نمك ، شن و ماسة آن را جدا ساخته و در صورت ترش بودن نفت خام ( حاوی گازهای اسیدی مانند ، ، RSH و …. ) آن را در استریپرها [1] با یك گازشیرین تماس داده و را جدا می كند كلیة این اعمال بر ای جلوگیری از خوردگی تجهیزات پالایش می باشد.
طراحی پالایشگاه را بر اساس اجزاء تشكیل دهنده نفت خام مورد استفاده صورت می گیرد . در ضمن با افزایش مدت زمان استخراج از یك حوزة نفتی كیفیت نفت تغییر كرده و به طور معمول مقدار گوگود و آن افزایش می یابد . در نتیجه با تغییر خوراك پالایشگاه نیاز است كه شرایط عملیاتی تغییر كند كه این تغییرات بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی نفت خام صورت می گیرد.
2 ـ واحد ارزیابی نفت خام
هدف از انجام كلیه آرمایشات در واحد ارزیابی نفت خام ، ارزیابی و تعیین مشخصات نقت خام های ایران و كشورهای همسایه كه برای امور صادرات و طراحی پالایشگاهها مورد استفاده قرار می گیرد ، است .
از جمله كارهای این واحد ، تقطیر نفت خام و بدست آوردن فرآورده های سبك تا سنگین كه به ترتیب حلالها و بنزین و نفت سفید و گازوئیل و روغنها می باشند كه مشخصات فیزیكی و شیمیایی و ترمودینامیكی آنها مطابق روشهای استاندارد انجام می شود و همچنین حلالهای نفتی مورد نیاز صنایع در این واحد ساخته می شود.
تواناییهای این واحد علاوه بر موارد فوق در خصوص قسمتهای استاندارد به شرح زیر می باشد:
1. تقطیرهای ASTM و IP جهت تهیة برشهای كوتاه و تعیین نقاط جوش و تحت خلاء تا 001/0 میلی باد و تا نفاط جوش حدود 800 .
2. تعیین دانسیته ، وزن مخصوص ، گوگرد ، اسیدیته و گرانروی مایعات ، گازها و جامدات.
8. تصفیه روغن های خام و تعیین پارامترهای كنترل كیفیت بخصوص اندیس گرانروی ، قسمت رنگ فرآورده ها و نمرة برومین .
9. تعیین عددستان ، اندیش دیزل ، نقطة آنیلین ، نقطة آتش گیری ، نقطة اشتعال ، نقطة ابری شدن ، نقطه انجماد ، نقطة ریزش و دمای بسته شدن فیلتر گازوئیل بر روی سوختهای نفت سفید و دیزل.
10. تست نوار خوردگی مس ، نقره ، خوردگی فلزات بر روی سوختها و ضدیخ.
معمولاً هر پالایشگاه دارای یك آزمایشگاه كنترل كیفیت است كه در آنها آزمایشهایی بر روی فرآورده های مختلف میانی یا نهایی به دو منظور انجام می شود:
تشخیص صحت كار واحدهای تولید به طور سریع
اطمینان از مطابقت فرآورده های نهایی با استانداردهای مربرطه
برای انجام این آزمایشها ، دستگاهها و روشهای استاندارد بكار می رود . بطوریكه نتایج به راحتی قابل تكرار و مقایسه باشند . عمدتاً از روشهای ASTM و در مواردی IP ، BP ، DIM و …. استفاده می شود.
در این گزارش به برخی از مهمترین آزمایشها اشاره می شود.
چگالی ( دانسیته )
دانسیته هیدروكربن ها همیشه كمتر از یك است و با افزایش تعداد كربن ، این مقدار در یك سری همولوگ افزایش می یابد . در صورتی كه سیستم ها به ترتیب هیدوركربن های اشباع شدة غیر حلقوی ـ اشباع شده حلقوی ـ و آروماتیك باشد . به ازاء تعداد معین كربن دانسیته نیز افزایش می یابد.
مقایسه دانسیته هیدروكربتهای مختلف در درجه حرارت ثابت
دانسیته نفت كه مخلوطی از هیدروكربن ها ست بستگی به مواد سازنده آن دارد و به همین لحاظ است كه نفت كشورهای مختلف دارای دانسته های متفاوت است . . مثلاً دانسیته نفت آمریكا . 87/0 ـ 800/0 ، نفت ایران در 60 ، 836/0 و نفت و رسید 900/0 ـ 850/0 می باشد.
معمولاً دانسیته در دمای 60 اندازه گیری می شود . برای اندازه گیری SG معمولاً از هیدرومتر و پكنومتر و یا دانسیته مترهای اتوماتیك استفاده می شود. برای اندازه گیری SG معمولاً از هیدرومتر پیكنومتر و یا دانسیته مترهای اتوماتیك استفاده می شود . برای برش های نفتی چگالی به شكل كمیت API نیز بیان می شود : API بوسیله انستیتو نفت آمریكا پیشنهاد شده است و در كشورهای آمریكایی مقدار دانسیته بر حسب آن داده می شود.
فهرست مطالب: مقدمه 2 ـ واحد ارزیابی نفت خام چگالی ( دانسیته ) مقایسه دانسیته هیدروكربتهای مختلف در درجه حرارت ثابت روش ASTM شرح آزمایش 3 ـ 2 ـ فشار بخار رد (RVP) روش دستگاه اندازه گیری RVP شرح آزمایش نقطه اشتعال ـ نقطه آتش گیری روش 92 ASTMD شرح آزمایش محاسبه كربن باقیمانده پس از سوختن الف ، كندراتسون روش ASTM D189 شرح آزمایش ب ـ رمزباتوم ASTM D524 شرح آزمایش نقطة دود روش نقطه ریزش روش ASTM D97 شرح آزمایش نقطه انجماد روش روش آزمایش تركیبات گوگرد دار مقدمه تعیین مقدار گوگرد در فرآوردهای نفتی : روش ASTM D 262 تعیین مركاپتان روشن uop 163 اسیدیته : روش ASTM D 664 ـ ویسكوزیته عدد اكتان عددستان ستان 3 ـ 17 ـ عدد دیزل اندازه گیری نمك در نفت خام مقدمه روش 3230 ASTM شرح آزمایش محاسبه 3 ـ 19 ـ اندازه گیری آسفالتین مقدمه روش IP شرح آزمایش اندازه گیری واكس ( موم ) روش 237 IP 4 ـ بررسی و تجزیه مواد نفتی از نظر تقطیر 4 ـ 1 ـ تقطیر ASTM : روش 86 D ASTM تقطیر در شرایط اتمسفر و خلاء اجزاء لازم برای تقطیر در شرایط خلاء نمونه برداری از نفت خام روش راه اندازی دستگاه و انجام آزمایش Blending تقطیر میكرو : روش 2892 ASTM D تقطیر سنگین ( روغن گیری ) : روش 2892 ASTM D دستگاه تقطیر روغن های نفت خام دستگاههای كروماتوگرافی مقدمه كروماتوگرافی گاز PIONA PONA روش 139 : ASTM D
فروشگاه فایل کیا؛
منبع جامع انواع فایل...
چنانچه فایل مد نظرشما در بین فایل های بارگذاری شده در سایت موجود نبود،می توانید از طریق دایرکت پیج اینستاگرام@kiyafile.ir سفارش دهید.